Alopecia Androgenetica Bij Vrouwen Behandelen

Deel Deze Post

Inhoud

Ongeveer een derde van de vrouwen ervaart op enig moment in haar leven haaruitval (Alopecia Androgenetica). Onder postmenopauzale vrouwen lijden maar liefst tweederde aan haaruitval of kale plekken. Haarverlies bij vrouwen heeft vaak een grotere impact dan haarverlies bij mannen, omdat het voor hen minder sociaal aanvaardbaar is. Alopecia Androgenetica kan het emotionele welzijn en de levenskwaliteit van een vrouw ernstig beïnvloeden.

Het belangrijkste type haarverlies bij vrouwen is hetzelfde als bij mannen. Het heet Alopecia Androgenetica, of haarverlies bij vrouwen (of mannen). Bij mannen begint haarverlies meestal boven het voorhoofd en de terugwijkende haarlijn vormt uiteindelijk een karakteristieke “M” -vorm. Haar boven op het hoofd wordt ook dunner, vaak tot kaalheid. Bij vrouwen begint Alopecia Androgenetica met geleidelijk dunner worden aan de scheidingslijn, gevolgd door toenemend diffuus haarverlies dat vanaf de bovenkant van het hoofd straalt. De haarlijn van een vrouw verdwijnt zelden en vrouwen worden zelden kaal.

Meer Weten Over Dunner Wordend Haar Bij Vrouwen? Klik Hier!

Er zijn veel mogelijke oorzaken van haarverlies bij vrouwen, waaronder medische aandoeningen, medicijnen en fysieke of emotionele stress. Als u ongewoon haarverlies van welke aard dan ook opmerkt, is het belangrijk om uw huisarts of een dermatoloog te raadplegen om de oorzaak en de juiste behandeling te bepalen. U kunt uw arts ook vragen om een verwijzing naar een therapeut of steungroep om emotionele problemen aan te pakken. Haarverlies bij vrouwen kan frustrerend zijn, maar de laatste jaren is er een toename van middelen om het probleem aan te pakken.

Patronen Van Haarverlies Bij Vrouwen
Patronen van haarverlies bij vrouwen
Afbeelding Van Harvard Health

Bijna elke vrouw ontwikkelt uiteindelijk een zekere mate van haarverlies. Het kan op elk moment na het begin van de puberteit beginnen, maar vrouwen merken het meestal eerst rond de menopauze, wanneer haarverlies meestal toeneemt. Het risico neemt toe met de leeftijd en is hoger voor vrouwen met een voorgeschiedenis van haarverlies aan beide kanten van het gezin.

Zoals de naam al doet vermoeden, omvat Alopecia Androgenetica de werking van de hormonen genaamd androgenen, die essentieel zijn voor normale seksuele ontwikkeling en andere belangrijke functies hebben bij beide geslachten, waaronder geslachtsdrift en regulering van de haargroei. De aandoening kan worden overgeërfd en omvat verschillende genen. Het kan ook het gevolg zijn van een onderliggende endocriene aandoening, zoals overproductie van androgeen of een androgeenafscheidende tumor op de eierstok, hypofyse of bijnier. In beide gevallen houdt Alopecia waarschijnlijk verband met verhoogde androgene activiteit. Maar in tegenstelling tot Alopecia Androgenetica bij mannen, is bij vrouwen de precieze rol van androgenen moeilijker te bepalen. Bij de kans dat er een androgeen afscheidende tumor bij betrokken is, is het belangrijk om androgeen niveaus te meten bij vrouwen met duidelijk haarverlies.

Bij beide geslachten treedt haaruitval door Alopecia Androgenetica op vanwege een genetisch bepaalde verkorting van anageen, de groeifase van een haar en een verlenging van de tijd tussen het afstoten van een haar en het begin van een nieuwe anagene fase. (Zie “Levenscyclus Van Een Haar.”) Dat betekent dat het langer duurt voordat het haar weer begint te groeien nadat het is afgestoten in de loop van de normale groeicyclus. Het haarzakje zelf verandert ook, krimpt en produceert een kortere, dunnere haarschacht – een proces dat ‘folliculaire miniaturisatie’ wordt genoemd. Dientengevolge worden dikkere, gepigmenteerde, langer levende “terminale” haren vervangen door kortere, dunnere, niet-gepigmenteerde haren die “vellus” worden genoemd.

Levenscyclus Van Een Haar
Levenscyclus Van Een Haar
Afbeelding Van Harvard Health

Elk haar ontwikkelt zich vanuit een follikel – een smal zakje in de huid – en doorloopt drie groeifasen. Anagen (A), de actieve groeifase, duurt twee tot zeven jaar. Catagen (B), de overgangsfase, duurt ongeveer twee weken. Tijdens deze fase beweegt de haarschacht omhoog naar het huidoppervlak en begint de dermale papilla (de structuur die cellen voedt die haar veroorzaken) van de follikel te scheiden. Telogen (C), de rustfase, duurt ongeveer drie maanden en culmineert in het afstoten van de haarschacht.

Een arts diagnosticeert haarverlies bij vrouwen door een medische geschiedenis te nemen en de hoofdhuid te onderzoeken. Zij of hij zal het patroon van haarverlies observeren, controleren op tekenen van ontsteking of infectie en mogelijk bloedonderzoek laten doen om andere mogelijke oorzaken van haarverlies te onderzoeken, waaronder hyperthyreoïdie, hypothyreoïdie en ijzertekort. Tenzij er tekenen zijn van overmatige androgene activiteit (zoals onregelmatige menstruatie, acne en ongewenste haargroei), is een hormonale evaluatie meestal niet nodig.

Haaruitval Behandeling Voor Vrouwen

Medicijnen zijn de meest gebruikelijke behandeling van haaruitval bij vrouwen. Ze omvatten het volgende:

Minoxidil (Rogaine, generieke versies)

Dit medicijn werd aanvankelijk geïntroduceerd als een behandeling voor hoge bloeddruk, maar mensen die het gebruikten, merkten dat ze haar groeiden op plaatsen waar ze het kwijt waren. Onderzoeksstudies bevestigden dat minoxidil die rechtstreeks op de hoofdhuid werd aangebracht de haargroei kon stimuleren. Als resultaat van de onderzoeken keurde de FDA oorspronkelijk vrij verkrijgbare 2% minoxidil goed om haarverlies bij vrouwen te behandelen. Sindsdien is er ook een 5% -oplossing beschikbaar wanneer een sterkere oplossing nodig is voor het haarverlies van een vrouw.

Minoxidil is duidelijk geen wondermiddel. Hoewel het bij sommige – niet alle – vrouwen een nieuwe groei van fijn haar kan veroorzaken, kan het de volledige dichtheid van het verloren haar niet herstellen. Het is ook geen snelle oplossing voor haarverlies bij vrouwen. U zult pas resultaten zien als u het medicijn ten minste twee maanden gebruikt. Het effect piekt vaak rond de vier maanden, maar het kan langer duren, dus plan een proefperiode van zes tot twaalf maanden. Als minoxidil voor u werkt, moet u het blijven gebruiken om die resultaten te behouden. Als je stopt, verlies je weer haar.

Hoe minoxidil te gebruiken: zorg ervoor dat uw haar en hoofdhuid droog zijn. Gebruik de druppelaar of spray pomp die bij de vrij verkrijgbare oplossing wordt geleverd en breng deze tweemaal daags aan op elk gebied waar uw haar dunner wordt. Masseer het voorzichtig met je vingers in de hoofdhuid zodat het de haarzakjes kan bereiken. Droog vervolgens je haar aan de lucht, was je handen grondig en was alle oplossing die op je voorhoofd of gezicht is gedruppeld af. Daarna minimaal vier uur niet shamponeren.

Sommige vrouwen vinden dat de minoxidil-oplossing een afzetting achterlaat die hun hoofdhuid droogt en irriteert. Deze irritatie, contact dermatitis genoemd, wordt waarschijnlijk niet veroorzaakt door de minoxidil zelf, maar eerder door de alcohol die wordt meegeleverd om het drogen te vergemakkelijken.

Bijwerkingen en zorgen: Minoxidil is veilig, maar het kan zelfs afgezien van aan alcohol gerelateerde huidirritatie vervelende bijwerkingen hebben. Soms verschilt het nieuwe haar qua kleur en textuur van het omringende haar. Een ander risico is hypertrichose – overmatige haargroei op de verkeerde plaatsen, zoals de wangen of het voorhoofd. (Dit probleem is waarschijnlijker met de sterkere 5% -oplossing.)

Omdat het patent op Rogaine (de merknaam versie van minoxidil) is verlopen, zijn er veel generieke producten beschikbaar. Ze bevatten allemaal dezelfde hoeveelheid minoxidil, maar sommige bevatten extra ingrediënten, zoals kruidenextracten, die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Anti-androgenen

Androgenen omvatten testosteron en andere “mannelijke” hormonen, die het haarverlies bij vrouwen kunnen versnellen. Sommige vrouwen die niet reageren op minoxidil kunnen baat hebben bij de toevoeging van het anti-androgene medicijn spironolacton (Aldactone) voor de behandeling van androgene alopecia. Dit geldt vooral voor vrouwen met polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) omdat ze de neiging hebben om overtollige androgenen te maken. Artsen schrijven gewoonlijk spironolacton voor samen met een oraal anticonceptivum voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. (Een vrouw die een van deze geneesmiddelen gebruikt, mag niet zwanger worden omdat ze genitale afwijkingen bij een mannelijke foetus kunnen veroorzaken.) Mogelijke bijwerkingen zijn onder meer gewichtstoename, verlies van libido, depressie en vermoeidheid.

IJzersupplementen

IJzertekort kan bij sommige vrouwen een oorzaak zijn van haarverlies. Uw arts kan uw ijzergehalte in het bloed testen, vooral als u vegetariër bent, een voorgeschiedenis heeft van bloedarmoede of hevige menstruatiebloedingen heeft. Als u ijzertekort heeft, moet u een supplement nemen en het kan uw haarverlies stoppen. Als uw ijzerniveau echter normaal is, zal het nemen van extra ijzer alleen bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten en obstipatie.

Haartransplantatie

Haartransplantatie is een procedure die sinds 1950 in de Verenigde Staten wordt gebruikt om Alopecia Androgenetica te behandelen, omvat het verwijderen van een strook hoofdhuid van de achterkant van het hoofd en deze te gebruiken om een kale plek te vullen. Tegenwoordig gebruikt 90% van de haartransplantatie chirurgen een techniek die folliculaire unit-transplantatie wordt genoemd en die halverwege de jaren negentig werd geïntroduceerd.

Tijdens een FUE Behandeling halen we elke graft afzonderlijk uit uw hoofdhuid, zonder een grote snee te maken zoals vroeger werd gedaan. Elk graft wordt geplant in een spleet in de hoofdhuid die wordt gecreëerd door een mes of naald in het gebied van ontbrekend haar. Haar groeit op deze manier van nature, in kleine clusters van één tot vier follikels, folliculaire eenheden genoemd. Als resultaat ziet het transplantaat er beter uit dan de grotere “pluggen” die geassocieerd worden met haartransplantaties van weleer.

Meer Ontdekken

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan of door op de Ok knop te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.