Dunner Wordend Haar Bij Vrouwen

Deel Deze Post

Inhoud

Veel mensen zien haaruitval als een mannelijk probleem, echter treft het ook minstens een derde van de vrouwen. In tegenstelling tot mannen, ervaren vrouwen meestal dunner wordend haar zonder kaal te worden. Er kunnen een aantal verschillende onderliggende oorzaken zijn voor het probleem.

Soms komt het door ontstekingen in het lichaam. En soms is het gevolg van female-pattern hair loss. Het goede nieuws is dat in veel gevallen dit haarverlies door behandeling kan worden gestabiliseerd en dat het omkeerbaar kan zijn. Als dat niet het geval is, zijn er een aantal nieuwe cosmetische benaderingen die kunnen helpen.

Haaruitval begrijpen

De eerste stap bij het omgaan met dunner wordend haar is bepalen wat er in je lichaam gebeurt waardoor die extra strengen aan je schouders en je haarborstel blijven kleven. Enig haarverlies is normaal. Iedereen verliest haar als onderdeel van de natuurlijke groeicyclus van het haar, die in drie fasen plaatsvindt:

  • Het anagene stadium verwijst naar wanneer een haarstreng actief groeit. Deze fase kan twee tot acht jaar duren.

  • De catagene fase is een korte overgangsfase die maximaal drie weken duurt. Op dit punt is het haar gestopt met groeien en bereidt het zich voor om te werpen.

  • Het telogene stadium is het deel van de haarcyclus wanneer het haar wordt verdreven uit de follikel (de structuur die het haar produceert en vasthoudt). Nadat het haar is uitgevallen, blijft de follikel inactief, meestal ongeveer drie maanden, voordat een nieuw haar begint te ontspruiten.

Normaal haarverlies is zeer individueel. De meeste mensen hebben een idee van hoeveel haar normaal is om te verliezen. Als je plotseling meer haar opmerkt dan normaal uitvalt, je haarklonten verliest of je haar zichtbaar dunner lijkt te worden, kan dit een teken zijn dat er iets mis is.>

Onderliggende oorzaken van haarverlies

Talloze problemen kunnen haarverlies bij vrouwen veroorzaken. Sommige zijn extern, zoals het nemen van bepaalde medicijnen, het vaak dragen van kapsels die het haar te strak trekken of zelfs een stressvolle gebeurtenis zoals een operatie. In andere gevallen wordt dunner wordend haar veroorzaakt door iets dat in het lichaam gebeurt – bijvoorbeeld een schildklierprobleem, een hormoon verschuiving, een recente zwangerschap of een ontstekingsaandoening.

Haarverlies kan ook genetisch zijn. De meest voorkomende genetische aandoening staat bekend als haarverlies bij vrouwen, of androgene alopecia. Vrouwen met deze aandoening kunnen een verwijding van het deel aan de bovenkant van het hoofd opmerken, vaak beginnend wanneer een vrouw in de veertig of vijftig is. U kunt dit ervaren als u bepaalde genen van één of beide ouders erven. Hormonale verschuivingen die optreden tijdens de menopauze kunnen dit ook stimuleren.

Een andere oorzaak van haarverlies bij vrouwen is een inflammatoire aandoening die de hoofdhuid aantast. Dat kan eczeem, psoriasis of een aandoening zijn die frontale fibroserende alopecia wordt genoemd, die meestal littekens en haarverlies veroorzaakt (soms permanent)  aan de voorkant van de hoofdhuid boven het voorhoofd.

Andere veel voorkomende oorzaken van haarverlies zijn onder meer overmatig gebruik van schadelijke haarproducten of hulpmiddelen zoals drogers en andere apparaten die het haar verwarmen. Onderliggende ziekte, auto-immuunziekten zoals lupus, voedingstekorten of hormonale onevenwichtigheden kunnen er ook voor zorgen dat het haar uitvalt.

Medicijnen om haaruitval te behandelen

behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. Soms is het voldoende om het haar opnieuw te laten groeien om simpelweg een medische aandoening aan te pakken die haaruitval veroorzaakt. In andere gevallen kan een vrouw een medicijn als minoxidil (Rogaine) overwegen, dat helpt bij bepaalde vormen van haarverlies, of een andere behandeling om verloren haar te vervangen of te laten groeien.

Een nieuwere optie die wordt gebruikt om haaruitval te behandelen, zijn plaatjesrijke plasma-injecties (PRP). Voor deze behandeling trekt de arts uw bloed, verdeelt het in zijn afzonderlijke componenten, recombineert het de bloedvloeistof (plasma) met een hoge concentratie aan bloedplaatjes (structuren in het bloed die onder andere helpen bij de stolling) en introduceert het resulterende preparaat terug in de hoofdhuid.

PRP werkt doordat groeifactoren in bloedplaatjes de regeneratie van haarzakjes en andere weefsels stimuleren.

Bovendien is gebleken dat LED-laserlichten op laag niveau in sommige gevallen nuttig zijn bij het teruggroeien van haar. Waarschijnlijk zullen in de nabije toekomst nog meer behandelingen worden ontwikkeld.

Cosmetische opties voor haaruitval

Als medische behandelingen tekortschieten, kunnen vrouwen ook cosmetische opties overwegen om verloren haar goed te maken, zoals het dragen van een pruik. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich haartransplantatie, een chirurgische procedure waarbij actieve follikels van de achterkant van de hoofdhuid naar gebieden worden verplaatst waar het haar dunner wordt. Eenmaal getransplanteerd, groeit het haar normaal.

Haartransplantatie wordt meestal uitgevoerd als een poliklinische chirurgische procedure. Bij geschikte patiënten kan het buitengewoon succesvol zijn. Een nadeel is de kosten: het kan duizenden kosten en de procedure vereist ook hersteltijd. En het is misschien niet geschikt voor vrouwen met diffuse verdunning over de hele hoofdhuid. Het is effectiever bij het behandelen van kleinere, meer gedefinieerde gebieden met haarverlies.

Meer Weten Over Het Behandelen Van Haaruitval Bij Vrouwen? Klik Hier!

Meer Ontdekken

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan of door op de Ok knop te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.