‘s werelds Nr. 1 Bewezen Haargroei Middel: Finasteride

‘s werelds Nr. 1 haargroei middel: Finasteride.

Kom er alles over te weten:

15 Veelgestelde Vragen Over Finasteride

1. Wat is Finasteride?

Finasteride is 1 van de 2 door de FDA goedgekeurde producten voor de behandeling van haaruitval, de andere is minoxidil.

Interessant genoeg werd ontdekt dat zowel finasteride als minoxidil haargroei-effect hebben als bijwerkingen.

Minoxidil bleek meer haar te laten groeien bij die mensen die het als een bloeddrukverlagend vaatverwijdend medicijn gebruikten; terwijl Finasteride haaruitval stopte en zelfs haaruitval omkeerde wanneer het werd gebruikt om goedaardige prostaathyperplasie te behandelen.

Ā 

2. Hoe werkt finasteride?

Finasteride remt de expressie van het enzym 5-alpha-reductase, dat de productie van dihydrotestosteron (DHT) reguleert.

Door het DHT-gehalte in de hoofdhuid te verlagen, vermindert het het schadelijke effect van DHT op de haarzakjes.

Finasteride verlaagt de DHT-concentraties in het serum en de hoofdhuid met respectievelijk 70 en 60%.

Haarverlies bij mannen, of androgenetische alopecia, is een androgeenafhankelijke aandoening.

Bij genetisch gevoelige mannen draagt dihydrotestosteron (DHT), een krachtige metaboliet van het mannelijke androgeentestosteron, bij aan haarverlies bij mannen.

De omzetting van testosteron naar DHT wordt gereguleerd door het enzym 5-alpha-reductase.

3. Hoe beĆÆnvloedt finasteride het hormonale / endocriene systeem van het lichaam?

Finasteride remt het enzym dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT).

Door het DHT-gehalte in de hoofdhuid te verlagen, vermindert het medicijn de effecten van DHT op de haarzakjes, waardoor het proces van haarverlies wordt omgekeerd.

4. Is topische finasteride even effectief als finasteride?

Finasteride is aanvankelijk goedgekeurd als orale pil die eenmaal daags moet worden ingenomen. De gebruikelijke dosering is 1 mg per dag, in te nemen met of zonder voedsel, op elk moment van de dag. Een plaatselijke formulering van finasteride is goedgekeurd in India en is even effectief gebleken als orale finasteride.

5. Waarom mogen vrouwen finasteride niet gebruiken?

Finasteride is niet geĆÆndiceerd voor gebruik bij vrouwen met haarverlies (vrouwelijk haarverlies).

Finasteride is gecontra-indiceerd bij vrouwen die zwanger zijn of mogelijk zwanger zijn, omdat het afwijkingen kan veroorzaken van de uitwendige geslachtsorganen van een mannelijke foetus (zwangerschapscategorie X, dat wil zeggen geneesmiddelen met een zo hoog risico op blijvende schade aan de foetus dat ze mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap of als er een kans op zwangerschap bestaat.)

6. Hoe effectief is finasteride?

De gegevens zijn afkomstig van drie grote, multicenter, placebogecontroleerde onderzoeken onder 1.879 mannen met licht tot matig, maar niet volledig, mannelijk haarverlies.

De mannen kregen Ć©Ć©n jaar lang oraal finasteride eenmaal daags of placebo.

De eindpunten voor de onderzoeken waren objectieve haartellingen genomen uit een cirkelvormig gebied met een diameter van 1 inch en subjectieve beoordelingen van verbetering door patiĆ«nten, onderzoekers en een onafhankelijk panel van dermatologische experts die foto’s voor en na de behandeling evalueerden.

De onderzoeken toonden aan dat finasteride haarverlies kan voorkomen bij mannen met licht tot matig haarverlies bij mannen.

In twee van de klinische onderzoeken onder mannen met licht tot matig haarverlies bij mannen, behield 86% van de mannen die met finasteride werden behandeld, een toename van de hoeveelheid haar op basis van het aantal haren in de loop van de onderzoeken. Slechts 14% van de met finasteride behandelde mannen had verder haarverlies na 12 maanden behandeling, vergeleken met 58% van de placebopatiƫnten.

Lopende onderzoeken hebben aangetoond dat finasteride haaruitval stopt of haar opnieuw laat groeien bij 9 op de 10 mannen die het elke dag langdurig gebruiken.

7. Is de kans groter dat sommige patiƫnten op finasteride reageren dan andere?

Het is moeilijk te voorspellen welke patiƫnten zullen reageren en in welke mate.

Patiƫnten die in klinische onderzoeken werden onderzocht, hadden licht tot matig, maar niet volledig haarverlies en varieerden in leeftijd van 18 tot 41 jaar.

8. Hoe lang moet ik finasteride gebruiken om enig resultaat te zien?

Dagelijks gebruik gedurende drie maanden of langer kan nodig zijn voordat een patiƫnt merkt dat verdere haaruitval of verhoogde haargroei wordt voorkomen.

9. Kan ik stoppen met het gebruik van finasteride als ik genoeg haar heb gegroeid?

Dagelijks gebruik van finasteride gedurende drie maanden of langer kan nodig zijn voordat een patiƫnt merkt dat verdere haaruitval of toegenomen haargroei is voorkomen.

Er zijn geen gecontroleerde klinische gegevens over behandeling van langer dan 12 maanden.

Het zal waarschijnlijk nodig zijn om de behandeling voor onbepaalde tijd voort te zetten om de voordelen te behouden.

10. Wat gebeurt er als u stopt met het gebruik van finasteride?

Als een patiƫnt stopt met het innemen van finasteride, zullen de DHT-spiegels in de hoofdhuid weer stijgen en is het waarschijnlijk dat haaruitval zal hervatten.

11. Zal ik meer haar laten groeien op een ander deel van mijn lichaam?

Finasteride is een specifieke remmer van type II 5-alpha-reductase, die voornamelijk wordt aangetroffen in haarzakjes op de hoofdhuid.

In klinische onderzoeken was er geen gemeld effect op haar op de andere delen van het lichaam.

12. Wat zijn de bijwerkingen van finasteride?

In klinische onderzoeken werd finasteride zeer goed verdragen door mannen, waarbij de meeste patiƫnten geen ernstige bijwerkingen meldden.

De belangrijkste bijwerkingen van finasteride waren een verminderd libido (1,8% van de finasteride-patiƫnten versus 1,3% bij placebo) en erectiestoornissen (1,3% finasteride versus 0,7% placebo).

Bovendien werd een verminderd ejaculaatvolume gemeld bij 0,8% van de mannen die met finasteride werden behandeld en bij 0,4% van de mannen die placebo kregen.

Gynaecomastie (vergroting van de borsten) is ook gemeld.

Al deze bijwerkingen verdwenen na stopzetting van de therapie en verdwenen ook bij veel mannen die er de voorkeur aan gaven de therapie voort te zetten.

Postmarketingrapporten bevatten enkele patiƫnten die klagen over depressie, maar het risico hiervan is waarschijnlijk erg klein.

13. Wat is het langetermijneffect van het gebruik van finasteride?

Finasteride werd geƫvalueerd bij 3200 mannen en het werd zeer goed verdragen, inclusief patiƫnten die gedurende maximaal twee jaar werden behandeld.

Onderdrukking van DHT op lange termijn lijkt niet schadelijk te zijn.

Dit is gebaseerd op uitgebreid onderzoek, daterend uit 1974, onder mannen geboren met een tekort aan 5-alpha-reductase.

Finasteride resulteert in een gemiddelde reductie van 50% voor de prostaatspecifieke antigeenscore (PSA-test).

De score moet worden verdubbeld om het risico op prostaatkanker te bepalen.

Het risico op prostaatkanker gerelateerd aan het gebruik van finasteride is zeer zorgvuldig beoordeeld.

Het huidige bewijs is geruststellend en het lijkt het risico op kanker niet te verhogen, noch te resulteren in een ernstiger ziekte dan bij degenen die het medicijn niet gebruiken.

Hoewel sommige gevallen van borstkanker zijn gemeld bij patiƫnten die finasteride gebruikten, is er geen bewijs dat het medicijn de oorzaak was.

14. Zijn er contra-indicaties voor finasteride?

Finasteride is niet geĆÆndiceerd voor gebruik bij vrouwen of kinderen.

Het wordt echter soms zonder problemen off-label voorgeschreven aan postmenopauzale vrouwen.

Finasteride is gecontra-indiceerd bij vrouwen die zwanger zijn of kunnen zijn.

Finasteride is gecontra-indiceerd bij patiƫnten die overgevoelig zijn voor een bestanddeel van het product.

Het wordt niet aanbevolen bij mannen die niet vruchtbaar zijn.

Bij mannen die van plan zijn kinderen te krijgen, controleren sommige artsen het aantal zaadcellen voordat met finasteride wordt begonnen, en herhalen dit na 6 maanden behandeling.

Als het aantal zaadcellen is afgenomen, moet finasteride worden gestopt.

15. Kun je finasteride combineren met minoxidil?

Het is aangetoond dat de combinatie betere resultaten oplevert dan minoxidil of finasteride alleen. Als u van de ene behandeling naar de andere overschakelt, is het het beste om zes maanden te overlappen om de kans op haarverlies door terugtrekking van het eerste middel te verkleinen in afwachting van een reactie op het nieuwe product.

Vragen of kopen?

Heeft u meer vragen over haargroei middelen?Ā 

Neem dan contact op via onze contactformulier, bel ons op +31 6 83331555 of stuur ons een WhatsApp.

Onze specialisten staan klaar om uw vragen objectief en eerlijk te beantwoorden.

Wilt u Finasteride kopen? Klik dan hier.Ā 

Door op tijd in te grijpen tegen haartuitval met haargroei middelen, kan je wel duizenden euro’s besparen door een haartransplantatie onnodige te maken!

Deze website maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan of door op de Ok knop te klikken, ga je akkoord met het gebruik van alle cookies.